За Фурмите
Фурмите са богати на витамини и минерали. Те съдържат калций, сяра, желязо, калий, фосфор, манган, мед и магнезий, които са от полза за здравето.
За този екзотичен плод се твърди, че консумацията на една фурма дневно е достатъчна, за да се поддържа балансирана и здравословна диета.
Може да ядете фурмите като другите сушени плодове или да ги добавяте към мляко, закуската си и т.н.
Пресните фурми имат меко и лесно смилаемо месо, съдържащо прости захари като фруктоза и декстроза. Когато се консумират, те обновяват енергията на тялото незабавно. У нас предимно се продават сушени фурми.
Плодът е богат и на фибри, което не позволяват усвояването на лошия холестерол от храната. Също така фурмите са и добър лаксатив.
Фурмите са богат източник на витамин А, за който е известно, че има антиоксидантни свойства и е от съществено значение за зрението. Витамин А помага и при поддържането на здравето на кожата. Консумацията на плодове, богати на витамин А, намалява опасността от рак на белите дробове и устната кухина.
Плодът е също много богат и на антиоксиданти флавоноиди, като бета каротин, лутеин и др. Тези антиоксиданти имат способността да защитават организма от свободните радикали. Фурмите са отличен източник на желязо.
Хранителната ценност на фурмите:
Хранителната ценност на фурмите произлиза от целесъобразният минерален баланс в тях
Хранителен състав
Данни за: 100 гр
Калории 282
Калории от мазнини 3
Общо мазнини 0.39 г
Наситени мазнини 0.03 г
Полиненаситени мазнини 0.02 г
Мононенаситени мазнини 0.04 г
Холестерол 0
Натрий 2 мг
Калий 656 мг
Общо въглехидрати 75.03 г
Фибри 8 г
Захари 63.35 г
Захароза 23.840 г
Глюкоза 19.870 г
Фруктоза 19.560 г
Малтоза 0.120 г
Белтъчини 2.45 г
Вода 20.53 мл
Витамин A 10 IU
Витамин C 0.4 мг
Витамин E 0.05 мг
Витамин B6 0.17 мг
Витамин В5 1 мг
Витамин K 2.7 мг
Калций 39 мг
Желязо 1.02 мг
Тиамин 0.05 мг
Рибофлавин 0.07 мг
Ниацин 1.27 мг
Фосфор 62 мг
Магнезий 43 мг
Цинк 0.29 мг
Селений 3 мг
Мед 0.21 мг
Манган 0.26 мг
Бета каротин 6 мкг
Холин 6.3 мг
Аланин 0.08 г
Аргинин 0.14 г
Аспарагинова киселина 0.21 г
Валин 0.07 г
Глутаминова киселина 0.36 г
Глицин 0.1 г
Изолевцин 0.05 г
Левцин 0.08 г
Лизин 0.07 г
Пролин 0.13 г
Серин 0.06 г
Треонин 0.04 г
Триптофан 0.01 г
Тирозин 0.02 г
Фенилаланин 0.05 г
Хистидин 0.03 г
Цистеин 0.07